Informatie ABC /

  • Het hele eiland is tijdens het Berenloopweekend betrokken bij de lopers.

Arrangementen

Meedoen aan de Berenloop leent zich bij uitstek voor een langer verblijf op Terschelling. Voor informatie over de vele verblijfsmogelijkheden en arrangementen kunt u terecht bij de VVV Terschelling.

Boten

Boek op tijd uw boot voor zowel de heen- als terugreis via www.rederijdoeksen.nl. Dit geldt ook wanneer u alleen op zaterdag 3 of zondag 4 november en weer gaat. Tijdens het Berenloopweekend wordt de gewone dienstregeling uitgebreid met een aantal extra boten.

Busvervoer

Naast de reguliere dienstregeling rijden er tijdens het Berenloopweekend diverse extra bussen. Meer informatie over de busdiensten op het eiland: www.bus-terschelling.nl Na afloop van de Berenloop rijden er gratis pendelbusjes vanaf de finish naar het zwembad en naar Hotel Schylge.

Categorieën

Bij de 21 en 42 kilometer zijn de leeftijdscategorieën:

Leeftijdscategorieën
HerenSenioren-M40-M50-M60
DamesSenioren-V35-V45-V55

Dienstregeling boten

Tijdens en rond het Berenloopweekend varen er diverse extra boten. Meer informatie vindt u op www.rederijdoeksen.nl.

Eigen drankjes

U kunt (voor de hele marathon) uw eigen drankjes uiterlijk 11.40 uur afgeven in de EHBO-tent onmiddellijk achter de start/finish. Deze worden vervolgens naar de diverse verzorgingsposten vervoerd. Onderweg vindt u de eigen drankjes aan het eind van iedere verzorgingspost.

Eigen risico en verantwoordelijkheid

Iedere deelnemer loopt op eigen risico en voor eigen verantwoordelijkheid. De organisatie aanvaardt t.o.v de deelnemers geen enkele aansprakelijkheid, van welke aard dan ook. Verzekering is een zaak van de deelnemers zelf. Bij onverhoopte afgelasting vindt geen restitutie van het inschrijfgeld plaats. Op de Berenloop zijn de Algemene Voorwaarden van de SET (Stichting Evenementen Terschelling) van toepassing.

Fietsers en supporters

Gezien de drukte op het parcours verzoeken wij u om zo min mogelijk gebruik te maken van begeleiding door een fietser. Het spreekt vanzelf dat begeleidende fietsers de overige lopers nooit mogen hinderen noch tegen de route in mogen fietsen. Ook moeten ze zich strikt aan de aanwijzingen van politie, wedstrijdleiding, verkeersregelaars en andere vrijwilligers houden. Doen ze dit niet, dan is de organisatie genoodzaakt ze van het parcours te verwijderen en is de kans groot dat er volgend jaar geen fietsers meer zijn toegestaan.

Bij de afslag ET-10 gaan de lopers over de Heereweg naar Midsland aan Zee. De fietsers kunnen de lopers begeleiden over het reguliere fietspad naar Midsland aan Zee.

Bepaalde gedeeltes van het parcours, zoals het strand, zijn niet toegankelijk voor begeleidende fietsers. Dit geldt ook voor het laatste gedeelte van het parcours in het dorp (vanaf verzorgingshuis De Stilen).

Het is supporters niet toegestaan om het laatste stuk mee te lopen over de finish. De rode loper is alleen voor de finishers!

Fietsparkeerplaats

Bij het start-finishgebied op West is een speciale fietsparkeerplaats gecreëerd op het parkeerterrein achter de Brandaris. Zo voorkomen we overlast van fietsen op het Brandarisplein.

Fietsstrook

Let op: de fietsers rijden op de Hoofdweg tussen Dellewal en Midsland niet op het fietspad, maar op een fietsstrook aan de noordzijde van de Hoofdweg, afgezet met pionnen. Dit voorkomt hinderlijk kruisen van de lopers bij locaties zoals Dellewal en Striep.

Finish

Voor alle afstanden is de finish onder de Brandaris. Om 17.40 uur wordt de finish gesloten.

Groen

Als organisatie doen we ons best om het evenement zo groen mogelijk te houden. Zo wordt vrijwel alles hergebruikt en maken we gebruik van biologisch afbreekbare poncho's. Ze houden u na afloop van het lopen net zo warm als de gewone poncho's, maar zijn eenvoudig afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. Graag vragen we uw medewerking om het evenement groen te houden en het eiland schoon. Laat bijvoorbeeld de verpakkingen van repen, gels etc. onderweg niet zomaar vallen, maar neem ze mee naar de volgende verzorgingspost. Datzelfde geldt voor sponzen, flesjes en ander afval, dat vanaf de paden zo de natuur in waait. Dat is niet alleen erg schadelijk voor het eiland, maar brengt ook de vergunning in gevaar die Staatsbosbeheer ons jaarlijks verleent. Alvast dank voor uw medewerking!

Herinnering

Alle finishers op de hele en de halve marathon ontvangen na afloop een medaille en een functioneel Saucony-loopshirt. Ook de deelnemers aan Kleintje Berenloop en de Jeugdloop ontvangen bij de finish een medaille.

Honden

Het is niet toegestaan om aan de Berenloop of Kleintje Berenloop deel te nemen met een hond.

Hulpmiddelen

De Berenloop is, evenals Kleintje Berenloop, een hardloopevenement. Het is daarom niet toegestaan om deel te nemen met hulpmiddelen zoals handbikes, hardloopkarren/babyjoggers, steps, autopeds etc.

Inlichtingen

Zie onder ‘Wedstrijdsecretariaat’

Inschrijving

Er kan alleen nog worden ingeschreven voor de hele marathon van de Berenloop en de Jeugdloop. De inschrijving voor de halve marathon van de Berenloop en de 5 en 10km van Kleintje Berenloop is inmiddels gesloten. Let op: er is geen na-inschrijving!

Jeugdloop

Voorafgaand aan de Berenloop is er een jeugdloop voor de jeugd van 6 tot en met 15 jaar. Deelnamekosten zijn 6 euro. Er wordt op zondagochtend vanaf 09.45 uur gestart onder de Brandaris. Voor meer informatie zie jeugdloop.

Kledingafgifte

U kunt uw waardevolle spullen en kleding (alleen handbagage) afgeven bij het Centrum voor Natuur en Landschap (Natuurmuseum) aan de Burgemeester Reedekerstraat 11. Vanaf de Brandaris komt u daar via de Boomstraat, vervolgens bij de WigWam linksaf de Burg. Reedekerstraat in. Op vertoon van uw startnummer ontvangt u deze retour.

Kleedruimtes

Er zijn drie kleedgelegenheden:
1. Heren halve marathon

parkeergarage Hotel Schylge (douchen op de jachthaven)

2. Heren hele marathon

Sporthal bij de Prinses Margrietschool (Parnassiaweg 4)

3. Dames halve/hele marathonZwembad de Dôbe

Sporttassen e.d. kunt u voor eigen risico achterlaten in de kleedaccommodaties. Waardevolle spullen kunt u afgeven in een tent onder de Brandaris.

Na afloop van de Berenloop rijden er gratis pendelbusjes vanaf de finish naar het zwembad en naar Hotel Schylge.

Kleintje Berenloop

Op zaterdag 3 november wordt voor de zesde keer Kleintje Berenloop georganiseerd. Kleintje Berenloop fungeert al lang niet meer als een ‘opwarmer’ voor de Berenloop op zondag, maar is met 5 en 10 km een gezellige en laagdrempelige wedstrijd voor de liefhebbers van het kortere werk. De inschrijving is inmiddels gesloten (er is geen na-inschrijving). De start van de 5km is om 10.30 uur en van de 10km om 10.40 uur bij Hotel Boschrijck (Sportlaan 5, West-Terschelling). Er wordt gelopen over een mooi natuurparcours door de bossen van West en na afloop is er gratis koffie met Terschellinger pondkoek. Vuurkorven zorgen voor warmte en gezelligheid en voor alle deelnemers is er als herinnering een medaille.

Er is kleedgelegenheid in het hotel, maar geen douchegelegenheid.

Kosten deelname Berenloop

21km: € 26,50
42km: € 31,50

Kosten deelname Kleintje Berenloop

5 en 10 km: € 12,00

Limiet

De finish wordt om 17.40 uur gesloten.

Let op: na 16.25 uur worden er bij Midsland aan Zee geen lopers meer toegelaten tot het strand.

Massage

Voor deelnemers met een blessure is er na afloop van de Berenloop gelegenheid voor massage in de Brandweergarage.

Medische begeleiding

Bij de start, finish en op het parcours is medische begeleiding aanwezig; bij iedere verzorgingspost bevindt zich tevens een EHBO-post.

Merchandise

In Dorpshuis Ons Huis in de Torenstraat vind je in het Berenloopweekend de winkel voor Berenloop-merchandise. Er zijn o.a. T-shirts, vesten, regenjasjes, rugzakken, loophesjes, opvouwbare bidons, vlaggen en handdoeken te krijgen. De openingstijden zijn vrijdag van 12.30 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en zondag van 12.30 tot 18.00 uur.

Parcours Berenloop

Het parcours van de halve marathon bestaat uit vlakke asfaltwegen, ongeveer drie kilometer strand en daarna ca. vier kilometer halfverharde ondergrond terug naar het dorp. Het parcours van de hele marathon voert daarnaast ook over glooiende schelpenpaden. Bij zeer slechte omstandigheden kan het traject over het strand worden vervangen door een alternatieve route.

Parcours Kleintje Berenloop

Het parcours van zowel de 5 kilometer als de 10 kilometer bestaat uit voornamelijk vlakke schelpenpaden in het bos achter West-Terschelling. Wel is er bij de 3 resp. 8 kilometer een lichte klim, dus zorg ervoor dat je aan het eind nog wat energie over hebt!

Parcoursrecords

Parcoursrecords
42,2km heren:Remon van Lunzen (2010) 2.27.20
42,2km dames:Mariska Kramer-Postma (2014) 2.49.34
21km heren:Alan Masai Ndiwa (2007) 1.04.40
21km dames:Reina Visser (2011) 1.16.36

Voor verbetering van een parcoursrecord op de hele of halve marathon is € 250,00 beschikbaar.

Parkeren

In Harlingen zijn diverse mogelijkheden om lang te parkeren. Zie hiervoor www.parkerenbijharlingen.nl.

Prijsuitreiking

Voor de hele en halve marathon vindt de prijsuitreiking - met muzikale omlijsting - plaats in de vertrekhal van de veerboot om 17.30 uur. Bij Kleintje Berenloop vindt de prijsuitreiking (bekers en bloemen) na afloop van de 5 en 10 kilometer plaats bij Hotel Boschrijck. De prijsuitreiking van de jeugdloop is direct na afloop bij de finish onder de Brandaris.

Prijzenschema

De overallwinnaars van de hele en halve marathon ontvangen €250,00. Verder zijn er per categorie drie prijzen, bestaande uit bekers. De diverse categorieën zijn:

Heren Senioren-M40-M50-M60

Dames Senioren-V35-V45-V55

Voor verbetering van een parcoursrecord op de halve en de hele marathon is tevens €250,00 beschikbaar.

Startnummers

Een dringend advies: vul achterop je startnummer de contactinformatie in. Dat maakt het voor hulpverleners een stuk eenvoudiger om, mocht er wat aan de hand zijn, familie en/of vrienden te bereiken.

Starttijden

21,1 km (wedstrijd, recreanten en eilanders): 12.00 uur

42,2 km (wedstrijd, recreanten en eilanders): 12.40 uur

De jeugdloop start op zondag 4 november vanaf 10.00 uur.

Alle afstanden starten op zondag onder de Brandaris.

Kleintje Berenloop (zaterdag 3 november)

5 km: 10.30 uur

10 km: 10.40 uur

Start en finish bij Aparthotel Boschrijck

Tijdregistratie

De Berenloop maakt voor de tijdregistratie gebruik van de BibTag.

Tijdslimiet marathon

De finish wordt om 17.40 uur gesloten.

Let op: na 16.25 uur worden er bij Midsland aan Zee geen lopers meer toegelaten tot het strand

Uitslagen

De (voorlopige) uitslagen kunt u op de wedstrijddag na 19.00 uur vinden onder uitslagen en op www.uitslagen.nl.

Verzorging

Bij de 21 km en 42 km zijn er om de 5 km verversingspunten met (in vaste volgorde): water, SiS-sportdrank, cola, fruit en ontbijtkoek. Hierna volgen de eigen drankjes en sponzen. Aan de finish is er water, thee, bouillon en SiS-sportdrank.

U kunt (voor de marathon) uw eigen drankjes uiterlijk tot 11.30 uur afgeven bij de EHBO-tent (onmiddellijk achter de start/finish).

Waardevolle spullen

Wilt u voortdat u van start gaat nog wat kleding kwijt of waardevolle spullen afgeven? Dat kan in de loods achter het Centrum voor Natuur en Landschap (Natuurmuseum) aan de Burgemeester Reedekerstraat 11 in West. U komt daar door aan het eind van de Boomstraat linksaf te slaan. Dit jaar zit er aan het startnummer een bagagelabel, dat u aan uw tas kunt bevestigen. Op vertoon van uw startnummer kunt u na afloop uw tas weer ophalen. Let op: er is niet voldoende ruimte voor grote (sport)tassen, dus graag alleen (kleine) handbagage.

Wedstrijdsecretariaat

Voor vragen over de Berenloop kunt u terecht bij het wedstrijdsecretariaat:

Jouke en Bonnie Valk, Klaas Taekesland 4, 9076 JA St.-Annaparochie

e-mail: info@terschellingmarathon.nl

In het weekend van de Berenloop is het wedstrijdsecretariaat gevestigd in het VVV-kantoor, tegenover de veerbootterminal. De openingstijden zijn op zaterdag 3 november van 15.30 - 16.30 uur en op zondag 4 november vanaf 10.00 uur.

Volg ons

Sponsoren