Nieuwsbrief oktober

Nieuwsbrief Berenloop 4 november a.s.

Beste sportvriend(in),

Komende zondag is het zover: de 22e Berenloop Marathon op Terschelling. Wij hebben er heel veel zin in, jullie hopelijk ook!

Startnummers
De startnummers van deelnemers met een adres in Nederland zijn inmiddels allemaal via de post verstuurd. De deelnemers met een adres buiten Nederland kunnen hun startnummer afhalen bij het wedstrijdsecretariaat.
Mocht je nog een wijziging willen doorgeven, dan kan dat tijdens het Berenloopweekend ook bij het wedstrijdsecretariaat. Het wedstrijdsecretariaat is gevestigd in het VVV-kantoor, tegenover de veerbootterminal. De openingstijden zijn op zaterdag 3 november van 15.30 - 16.30 uur en op zondag 4 november vanaf 10.00 uur. Let op: het is niet mogelijk om te wisselen tussen Kleintje Berenloop op zaterdag en de hele of halve marathon op zondag. Een dringend advies: vul achterop je startnummer de contactinformatie in. Dat maakt het voor hulpverleners een stuk eenvoudiger om, mocht er wat aan de hand zijn, familie en/of vrienden te bereiken. Het is verplicht om het startnummer duidelijk zichtbaar aan de voorzijde (en niet achterop) te dragen. Zo ben je voor de vrijwilligers en de wedstrijdleiding herkenbaar als deelnemer en weet ook de speaker bij de finish wie je bent.

Merchandise

In Dorpshuis Ons Huis in de Torenstraat (West-Terschelling) vind je de winkel voor Berenloop-merchandise. Er zijn o.a. T-shirts, regenjasjes, rugzakken, petjes, knuffelberen, doppers, dames- en herentruien, vlaggen en handdoeken te krijgen. De openingstijden zijn vrijdag van 12.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Op zondag vindt de verkoop plaats op het Brandarisplein vanaf 11.00 uur. Kom gerust even langs!

Discussie
Op zaterdagmiddag 3 november is er in de Westerkerk in de Torenstraat (West-Terschelling) van 17.00 tot 18.00 uur een interactieve en informatieve discussie met als onderwerp ‘De impact van blessures’. Want zoals iedere loper weet, komen blessures altijd op het verkeerde moment en hebben ze zowel fysiek als mentaal grote invloed op je dagelijks leven. Sprekers zijn o.a. Gert-Jan Verbeek (voetbaltrainer), Edwin Goedhart (arts van het Nederlands voetbalelftal) en Gee van Enst (voormalig toproeier en arts van het Nederlands Olympisch Team in Sotsji). De toegang is vrij, en vol = vol.

Waardevolle spullen
Wil je voor je van start gaat nog wat kleding kwijt of waardevolle spullen afgeven? Dat kan in de loods achter het Centrum voor Natuur en Landschap (Natuurmuseum) aan de Burgemeester Reedekerstraat 11 in West. Je komt daar door aan het eind van de Boomstraat linksaf te slaan. Aan het startnummer vind je een bagagelabel, dat je aan je tas kunt bevestigen. Op vertoon van je startnummer kun je na afloop je tas weer ophalen. Let op: er is niet voldoende ruimte voor grote (sport)tassen, dus graag alleen (kleine) handbagage.

Groen
Als organisatie doen we ons best om het evenement zo groen mogelijk te houden. Zo wordt vrijwel alles hergebruikt en maken we dit jaar gebruik van biologisch afbreekbare poncho's. Ze houden je na afloop van het lopen net zo warm als de gewone poncho's, maar zijn eenvoudig afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. Graag vragen we jullie medewerking om het evenement groen te houden en het eiland schoon. Laat bijvoorbeeld de verpakkingen van repen, gels etc. onderweg niet zomaar vallen, maar neem ze mee naar de volgende verzorgingspost. Datzelfde geldt voor sponzen, flesjes en ander afval, dat vanaf de paden zo de natuur in waait. Dat is niet alleen erg schadelijk voor het eiland, maar brengt ook de vergunning in gevaar die Staatsbosbeheer ons jaarlijks verleent. Alvast dank voor jullie medewerking!

Tijdslimiet
De finish van de Berenloop wordt – mede vanwege de invallende duisternis - om 17.40 uur gesloten. Dat betekent ook dat er na 16.25 uur bij Midsland aan Zee geen lopers meer worden toegelaten tot het strand, ook niet wanneer je er als loper van overtuigd bent dat je nog op tijd gaat finishen. Zorg er dus voor dat je vóór dit tijdstip het strand hebt bereikt. Lukt dat niet, dan staat er een taxibusje klaar om je naar West te brengen.

Fietsers
De Berenloop is een van de weinige (grotere) loopwedstrijden waar begeleiding door fietsers is toegestaan. Gezien de drukte op het parcours, zeker bij de halve marathon, willen wij je verzoeken hiervan zo min mogelijk gebruik te maken. Het spreekt vanzelf dat begeleidende fietsers de overige lopers nooit mogen hinderen. Ook is het niet toegestaan om tegen de route in te rijden. Het is evident dat de fietsers zich strikt aan de aanwijzingen van politie, wedstrijdleiding, verkeersregelaars en andere vrijwilligers dienen te houden. Helaas merken we ieder jaar weer dat niet alle fietsers hiervan de noodzaak inzien. Dat betekent niet alleen dat de Berenloop-vergunning in gevaar komt, maar ook dat vrijwilligers afhaken. Ze staan er immers in hun vrije tijd en verdienen daarom dubbel en dwars het respect van iedereen.

Beperkingen fietsroute
Vanwege de grote drukte op de route worden fietsers op diverse gedeeltes van het parcours omgeleid. Dit geldt bij Halfweg, waar de fietsers langs het Duinmeertje fietsen in plaats van langs de Hoofdweg en vlak voor Midsland, waar de lopers van de halve marathon rechtdoor lopen richting Formerum terwijl de fietsers linksaf slaan naar Midsland aan Zee. Tussen Midsland en Midsland aan Zee fietsen de fietsers op het fietspad terwijl de lopers op de weg lopen. Het fietspad tussen Midsland aan Zee en West aan Zee is afgesloten vanwege de bestrijding van de Watercrassula (een woekerplant). De fietsers fietsen hier over de gewone weg. En ten slotte is de Longway niet toegankelijk voor fietsers die lopers op de halve marathon begeleiden, zij worden over het fietspad ten zuiden van de Longway geleid. Voor alle fietsers geldt dat de laatste kilometer alleen is gereserveerd voor de lopers. De fietsers kunnen hun fiets parkeren op het parkeerterrein achter de Brandaris. Zie ook bijgaand fietsroutekaartje.

Fietsparkeerplaats
Bij het start-finishgebied op West is een speciale fietsparkeerplaats gecreëerd op het parkeerterrein achter de Brandaris. Zo voorkomen we overlast van fietsen op het Brandarisplein.

Routes
De routes kun je vinden op afstandmeten.nl:
Hele marathon: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=53410
Halve marathon: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=53414

Wegafzettingen
Houd er rekening mee dat tijdens de Berenloop diverse wegen zijn afgezet voor het verkeer. Zo is de Hoofdweg tussen Dellewal en Formerum op zondag 4 november van 12.00 tot 13.30 uur afgesloten. Gedurende deze periode is er ook geen busvervoer. Vanaf ca.13.15 uur kun je weer van West naar West aan Zee en vanaf ca. 13.30 uur is Midsland weer bereikbaar. N.B. Denk er dus aan om op tijd (vóór 11.55 uur) van West naar Oost en van Oost naar West te gaan.

Kleintje Berenloop
Op zaterdagochtend 3 november wordt voor de zesde keer Kleintje Berenloop georganiseerd, een loopwedstrijd over 5 of 10 kilometer door de bossen achter West-Terschelling. De 5 kilometer start om 10.30 uur op het sportveld naast Aparthotel Boschrijck, de 10 kilometer om 10.40 uur. Ook wanneer je niet meeloopt, ben je van harte welkom om de deelnemers aan te moedigen. Let op: er is geen na-inschrijving, de loop is volgeboekt.

Jeugdloop
Het is iedere keer weer prachtig om te zien: de jeugdloop op zondagochtend 4 november met verschillende starts vanaf 10.00 uur. Het afhalen van de T-shirts voor de jeugdloop is op zaterdagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur op het Brandarisplein, onder de Brandaris. Hier kan ook nog worden na-ingeschreven.

Overige informatie
Voor alle verdere informatie (zoals de diverse kleedgelegenheden) verwijzen we je naar bijgaand overzichtskaartje en naar http://www.berenloopterschelling.nl/informatie-abc/. Natuurlijk is de @Berenloop ook te volgen op Twitter en op Facebook.

Veel succes bij de laatste trainingen en graag tot ziens op Terschelling!

Namens de organisatie,

Dirk de Boer en Jouke Valk